OBS! All användning av adaptrar tillsammans med trycksatta Co2 tuber skall utföras med stor försiktighet då trycket kan uppgå till 50-60bar vid rumstemperatur!

 

Bruksanvisning för Trapetsadapter

Vår trapetsadapter typ 2.1 med O-ring och 2.2/2.3 med planpackning är de enda i världen som levereras med ett säkerhetsventil hål för att minimera risken för packningsprängning och okontrollerad tryckutjämning vid demontering av trycksatt Co2 flaska.

OBS! Hålet i adaptern skall vara vänt från dig vid av/påmontering av 425gr flaska och denna skall vara vertikal vid montering annars kan flytande koldioxid tryckas in i adapter och regulator.

Samtliga adaptrar levereras med livsmedelsgodkända planbrickor och O-ringar. Använd alltid tätningar av samma typ och storlek för att säkerställa funktion och säkerhet.

Trapetsadaptern 2.2 levereras numera grundinställd mot Sodaclubs flaskor med den lite större platta ventilen längst upp på flaskan vilket innebär att insexskruven i mitten är justerad så att den skall öppna ventilen samtidigt som planpackningen/(O-ringen för typ 2.1)  tätar. Detta kan behöva justeras med den medföljande insexnyckeln. För Flaskor med en liten "pigg" i ventilen så behöver adaptern justeras enl. beskrivning nedan.

Om större flöde önskas än inställt så skruva ner insexskruven lite mer, men det innebär att det pyser ut lite innan packningen tätar.

(Om adaptern används för fyllning av 425gr flaska så lägg först flaskan i frysen någon timme och fyll inte mer än 10s och väg därefter tuben, vikten får aldrig överstiga max vikten! Vid fyllning från normal Co2 flaska så skall denna monteras upp och ner för att koldioxiden som är flytande skall fyllas i 425gr tuben)

Max vikt=TARA (Tomvikt) + fyllnadsvikt

 

Demontering av 425gr Co2 flaska från regulator eller påfyllnads tub.

 

Byte av O-ring/planpackning eller inställning av insexskruv för typ 2.1 och 2.2.

(Ingen justering behövs för typ 2.3)

 

När du inte behöver trycksätta mer så skruva loss flaskan från adaptern. När ventilen stänger tätar packningen fortfarande och därefter går överskottstrycket som finns mellan flaska och adapter ut genom säkerhetsventilhålet som skall vara vänt från dig, vilket är finessen med vår adapter.

 Om du har använt koldioxiden flitigt så vänta en liten stund innan du tar av flaskan. Kyleffekten från koldioxiden kan få ventilen i flaskan att inte stänga ordentligt, så vänta lite så temperaturen blir normal eller knacka lite försiktigt på flaskventilen så att den stänger ordentligt och inte ligger och pyser.

Kontrollera packningens läge varje gång innan montering av flaska.